Menu


Hava Durumu



Ana Sayfa > Faaliyetler > FAALİYET RAPORLARI > 2002

 2002 Yılı Er-vak Faaliyet Raporu

ERZURUM KALKINMA VAKFI BAŞKANLIĞI
2002 YILI FAALİYET RAPORU


1- Atatürk Üniversitesi Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Yaşar SÜTBEYAZ Başkanlığında Danışma Kurulumuz bu güne kadar 3 önemli toplantı yapmış ve aşağıdaki konuları inceleyerek kurulu bilgilendirmiş, bu yönde yapılan bir çok çalışma için gerekli adımları atmıştır.
• Sivil Toplum Kuruluşlarının amacı, çalışmaları ve Birleşmiş Milletler UNDP Kuruluşunun Sivil Kuruluşlara bakışı.
• Konaklı Bölgesinde günübirlik mekanik tesis kurulması,
• Av Turizmi ve şehrimize getirileri,
• Koç-Ata uygulaması ve Urfa örneği gibi konularda yönetim ile birlikte çalışmalarını sürdürmüştür.

2- Danışma kurulumuzun çalışmalarının yanı sıra Mütevelli Heyetimiz tarafından Ramazan ayı boyunca fakir ailelerin tespiti ve çeşitli kuruluşlarımızın desteği ile yaklaşık 750 aileye ekmek, gıda, giysi, ayakkabı ve yakacak yardımında bulunulmuş böylece sıkıntılı olduğumuz şu günlerde bir nebzede olsa ihtiyaçlı ailelerimizin yardımına koşulmuş ve vakfımız sosyal sıkıntılarımıza duyarlı davranmak suretiyle de bir çok kuruluşa öncü olmuştur.
3- Ocak 2002 tarihinde vakfımızın toplumla daha fazla iç içe olmasını sağlamak ve faaliyet alanını genişletmek amacıyla Yönetim Kuruluna bağlı olarak Hanımlar ve Gençlik Komisyonu kurulmuş ve 1. vakıf işhanındaki büromuz hanım üyelerimizin çalışma merkezi olarak faaliyete açılmıştır.
Hanımlar komisyonumuz kurulduğu günden itibaren vakfımızın yardım faaliyetlerinde etkin rol almış ve kadınımızın sivil toplum kuruluşlarında, şehrin sorunlarına karşı katılımcı ve duyarlı bir şekilde görev alarak aktif olmasını sağlamıştır. Ayrıca kardeş okul çalışmalarıyla imkanları kısıtlı olan bir köy okulunu ziyaret ederek 125 öğrencinin çeşitli ihtiyaçlarını karşılamışlardır. Zaman zaman ekonomik durumu iyi olmayan çiftlerin evliliklerine yardımcı olmuş ve bazen de Ulusal Eğitime Destek Kampanyası çerçevesinde alan taramalarıyla ve yine teşvik edici çeşitli yardımlarıyla 125 aile bireyinin okuma yazma öğrenmesini sağlamış giyim ve gıda yönündeki sıkıntılarını kısa süreli de olsa gidermeye çalışmışlardır. Düzenledikleri çaylar ve gecelerle şehrimizde birlikteliği ve beraberliği vurgulamış Erzurum ortak paydasında birleşme şuurunun kadınlarımız arasında yaygınlaşmasını sağlamışlardır.

4- Turizm alanında gençlerimizin ilgisini yoğunlaştırmak amacıyla yaklaşık 20 gençle Palandöken de kayak eğitimi çalışmaları yapmıştır. Bunun yanı sıra bazı sportif faaliyetler icra etmek suretiyle birlikteliği tesis etmeye çalışmışlardır. İlimizde henüz vakfımızın çalışmalarıyla gündeme gelen yamaç paraşütü eğitimi üzerine bir çok gencimizin uçuşu için dersler alınması sağlanmış ve oluşturulan ekip Erzincan’a kadar giderek ilk çalışmalarını orada denemişlerdir. 23 Nisan çocuk bayramı münasebetiyle çocuk yuvasını ziyaret etmiş ve 100 kişiden oluşan kimsesiz çocuklarımıza ilgi ve şefkat göstererek çeşitli hediyelerle sevinmelerini sağlamıştır.

5- Vakfımız bu yoğun ama şevkle sürdürdüğü çalışmaları arasında yaptığı ziyaretler neticesinde oluşan istekler ve kanaat sebebiyle ilimizde sivil aydınlanmayı ve güç birliğini sağlamak için Ocak 2002 tarihinde kurulan ve dönüşümlü oturum başkanlığı gibi güzel bir usulle idare edilen kısa adı EKİP olan Erzurum Kuruluşları İşbirliği Platformu’nun oluşturulmasında samimane gayretler içerisinde olmuş ve bu kurulun sekreteryasını üstlenmiştir. EKİP Platformunda mera, tarım ve hayvancılık, ağaçlandırma, ilimizdeki madenler ve Daphan Ovası sulama imkanları, Çifte minarelerin restorasyonu konularını gündeme getirmiş ve kurulu olan komisyonlarında aktif rol oynamıştır. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarının Erzurum’a davet edilerek ekip platformunda da ulaşım sorunlarımız hakkında bilgi sunması sağlanmıştır. EKİP Sekreteryası olarak şehrimize gelen bir çok bakanımızla görüşme ortamı sağlanıp EKİP’in diğer değerli kuruluşlarıyla birlikte ilin sorunlarının bakanlarımıza yüz yüze anlatılması imkanı oluşturulmuştur.

6- Kültürel faaliyetlerimiz çerçevesinde önceden beri süre gelen kültür ve tarih mirasımızın gelecek nesillere aktarılması ve önemli şahsiyetlerimizin tanıtılarak onlara karşı vefa borcumuzun ödenmesi amacıyla anma toplantıları tertip edilmiştir. Bu çerçevede bu yıl Üniversitemizin kuruluşunda büyük emeği geçen rahmetli Rıfkı Salim Burçak, Unutulmuş büyük bir bestekar olan Kemani Haydar Telhüner, Büyük Alimlerimizden Solakzade Sadık Efendi düzenlenen üç programla yakınlarının da daveti ve katılımı ile anılmıştır. Ayrıca Hemşerimiz Mustafa Kemal Atatürk konulu bir panel gerçekleştirilerek tarih içerisinde Atatürk’ün Erzurum’la olan bağları ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda ve Milli Mücadelede Erzurum’un üstlendiği tarihi misyon anlatılmaya çalışılmıştır.

7- Vakfımız tarafından ilimizde başlatılan ağaçlandırma kampanyası çerçevesinde Aziziye ve Mecidiye tabyaları’na 22.000 adet fidan dikilmesi sağlanmış ve tabyaların çevre düzenlemesi yapılmıştır.

Son olarak EKİP Platformunda da çoğunluğun kanaatiyle uygun görülen ve sorunlarımızın çözüm noktalarından biri olan Doğudaki Sınır Kapıları ve Dış Ticaret konulu 10. Sultan Sekisi toplantısı gerçekleştirilerek konu civar illerin ve ilgililerin katılımıyla tartışmaya açılmıştır. Her yıl seçilen bir konu etrafında düzenlenen Sultan Sekisi Toplantısı bu yılda yoğun bir ilgiyle, halkımızın katılımı ve bir çok kuruluşun desteği ve ilgisiyle başarılı bir şekilde sonuçlandırılmıştır. Geçen yıllardan farklı olarak panel sonunda TOBB Başkanlığı, PUİS Yönetim Kurulu Başkanı ve Kars-Ardahan-Iğdır Vakfı Başkanlığı, Atatürk Üniversitesi ve Er-vak’tan oluşan bir icra kurulu ile konunun gelecek günlerde takibi için bu kurul görevlendirilmiştir. Şehrimizde maalesef çok az sayıda olan geniş kapsamlı etkinliklerden biri olan Sultan Sekisi Toplantılarının amacı ülke genelinden katılan hemşerilerimiz, bürokratlarımız ve siyasetçilerimizle birlikte her yıl şehrin bir sorununun gündeme getirilmesi ve bu yönde kamuoyu oluşturulmasıdır


Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK)
Adres : Cumhuriyet Caddesi Kızılay İş Merkezi Kat 3 / 2 YAKUTİYE ERZURUM Telefon : (0442) 233 38 20
Tasarım : www.e-erzurum.net