Menu


Hava Durumu



   Ana Sayfa

21.SULTAN SEKİSİ TOPLANTISINDA “YANIK DERE ŞEHİTLERİ” TORUNLARIYLA BULUŞTU

Atatürk Üniversitesi ile Erzurum Kalkınma Vakfının birlikte düzenledikleri toplantı da “Yanık Dere Şehitleri” torunlarıyla buluştu. Yanık Dere'de Ermeni çeteleri tarafından hunharca katledilen 3 bin şehit dualarla anıldı.Sözde Ermeni yalanlarına karşı Erzurum da işlenen vahşetler gözler önüne serildi.
Yanık Dere Şehitleri torunları ile buluştu. 7’sinden 70’ine uzak yakın dinlemeyen vatandaşlar öğlen saatlerinde yanık dere şehitliğine doğru hareket etti. Şehit aileleri ve gazilerin çoğunlukla olduğu anma törenine, Erzurum Vali Yardımcısı Abdurrahman İçyer, Yakutiye Kaymakamı Ahmet Katırcı Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, ETSO Meclis Başkanı Saim Öszakalın, Prof. Dr. Ümit Özdağ, Divasen Erzurum İl Başkanı Osman Temel, İstanbul Erzurumlular Dernek Vakfı Başkanı Feridun Önal, Yanık Dere Destanı Kitabı Yazarı Mehmet Dağıstanlı ve çok sayıda davetli katıldı. Yanık Dere Şehitlerini anma töreni Divasen Erzurum İl Başkanı Osman Temel’in okuduğu Kuran-ı Kerim ile başladı.
ERVAK Başkanı Erdal Güzel, bu şehrin bir ruhu olduğunu, bu ruhun yaşanılan acılardan, ızdırıplardan alındığını ve büyütüldüğünü söyledi. Erzurum’un, gördüğü bu acılardan, soykırımlardan ve istilalardan dolayı ruhunu güzelleştirdiğini belirten Güzel, burada yükselişe geçerek, milletin, bayrağın, vatanın, devletin ne anlama geldiğini yüreğinde, damarlarında, genlerinde hissettiğini dile getirdi. Güzel, “Erzurum’da bu ruhu ayakta tutan önemli mekânlardan biriside bu gördüğünüz Yanık Dere Şehitliğidir. Erzurum en acı günlerini 1916 ve 1918 yılları arasında yaşamıştır. Yol temizleme bahanesi ile buraya getirilen yaklaşık 3 bin kişi burada hunharca katledilmiş, şehit olmuşlardır. 1918 Erzurum’a giren Kazım Karabekir Paşa, gördüğü manzara karşısında ‘Öyle manzaralar gördüm ki insanı insanlığından utandırıyordu. Yanmış yıkılmış evler, süngülenmiş, kafaları koparılmış cesetler vardı. Erzurum Meydanı adeta kerbelayı andırıyordu’ diyor. Asıl soykırımın yapıldığı yer Erzurum ve Anadolu’dur. Bizde burada bir farkındalık oluşturmak, yaşananları anlatmak düşüncesi ile bu toplantıyı düzenledik. Ama üzülerek söylemek isterim bu şehitlik ecdadın kemiklerini sızlatacak bir vaziyettedir. 21. Sultan sekisi münasebeti ile buradan yetkililere seslenmek istiyorum. Şehitlik için hazırlanan projenin bir an önce hayata geçirilmesini, şehitler ve gaziler haftasında, 12 Mart Erzurum’un Kurtuluşu gününde ve okulların eğitim ve öğretime başladığı günlerde törenlerin Yanık Derede yapılmasını talep etmekteyiz. Ayrıca yanık dereyi anlatan bir filmin yapılmasını yetkililerimizden arz ediyoruz” şeklinde konuştu.





Bilimsel araştırma yapılmalı
Gelecek nesillere tarihimizde, geçmişimizde yaşanan böyle acı olayların anlatılarak onlarında bilinçlendirilmesi adına bu tarz törenlerin sık sık yapılması gerektiğinin altını çizen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, gerçek bilgilerin aktarılabilmesi içinde bilimsel araştırma yapılmasının büyük önem arz ettiğini söyledi. Koçak, “Gelecek geçmişin üzerine bugünün insanları tarafından inşa ediliri. Eğer geleceği iyi inşa etmek istiyorsak geçmişi iyi bilmemiz gerekiyor. Gelecek kuşaklara da bunu doğru olarak aktarmamız gerekiyor. Bize düşen bunu yapmaktır. İçinde bulunduğumuz mekân 3 bin şehidimize mezar olmuş bir mekân. Bizim yetiştirdiğimiz medeniyette, yaşam tarzımızda insanın rengi, dini, dili ne olursa olsun hepsi kutsaldır. Tarihte yaşanmış bir olayın, tarihin gerçeklerinin görülmesine adına bunların incelenmesi, eğer varsa bir hata bu hatalarında çıkmasını istiyoruz. Biz buna hazırız. Ama aynı hazırlığı karşı taraftan göremiyor. Demek ki burada bir art niyet var. Erzurum’un ruhunu yaşatmak adına böyle etkinliklerin yapılması çok güzel” ifadelerini kullandı.





Yanık Dere projesi hayata geçirilecek

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu’da anma töreninde gelecek nesillere Yanık Dere Şehitliğini daha iyi anlatılması için tasarlanan projenin yapılacağı müjdesini verdi. Tavlaşoğlu, “Varsın birilerinin Kazım Karabekir’in ismi ile problemi olsun. Erzurum’da hangi dadaşı çevirirseniz çevirin o bir Kazım Karabekir’dir, günümüzün Nene Hatunudur, günümüzün Türkiye sevdalısıdır. Vatan savunmasında çok önemli bir yer tutan Erzurum Osmanlının birinci dünya savaşında yenilmesi ile birlikte çok önemli bir yer arz etmiş ve burada çok büyük savaşlar olmuştur. Biz bunların hiç birini unutmuyoruz. Çocuklarımıza gelecek nesillerimize hepsine anlatabilmek için bu tarz etkinliklerin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bundan sonraki gelecek olan nesillere bu şehitlik anıtının çok daha iyi anlatılması için burayla ilgili projenin yapılacağının Erzurumlulara müjdesini vermek istiyorum” diye konuştu.
1918 yılında yanık derede ermeni çeteciler tarafından süngülenip öldü diye bırakılan ve o acı günleri yaşayan Abdurrahman Köylünün torunu Zafer Köylü’de dedesinin o günlerde yaşadıklarını anlattı.

 


Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK)
Adres : Cumhuriyet Caddesi Kızılay İş Merkezi Kat 3 / 2 YAKUTİYE ERZURUM Telefon : (0442) 233 38 20
Tasarım : www.e-erzurum.net