Menu


Hava Durumu



   Ana Sayfa

ERVAK'TAN SOKAK İSMİNE TEPKİ

Haber: Nagehan Başkut

Erzurum’da yeğen aga mahallesin’de  İsminin verildiği Konyalı alim Sadettin Konevi sokağı tartışma konusu oldu. Bu ismin sokakla bağlantısının olmadığını belirten (Ervak) Erzurum Kalkınma Vakfı  İsmin yetkililerce değişmesini talep etti.

Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel, Erzurum’un Yeğenağa Mahallesi’nde bulunan  Sadettin Konevi adını alan bu sokağın başında yer alan karanlık kümbetin yapımında emeği geçen ilhanlı mimar ustası Sadettin Türkbey’in isminin kullanılması gerektiğini söyledi.

Güzel, Sokaklara verilen isimlerin kültür ve tarihimizi doğru yansıtmalı şeklinde uyarıda bulunarak Şunları söyledi;

Türk Mimarisinin en çarpıcı özelliklerinden biri  kümbetlerdir.Ön asya kültürünün yansıması olan Kümbet örnekleri’nin bir çoğunu Erzurumda görmek mümkündüri Bu kümbetlerden bir taneside Yeğen ağa Mahallesinde bulunan Karanlık kümbettir.  bilindiği üzere bu kümbet bir ilhanlı eseridir .

İbrahim Hakkı Konyalı nın abideleri ve kitabeleri ile ilgili Erzurum tarihi isimli kitabında bu kümbet’in sadreddin türkbey tarafından yapıldığı 1308 yılında belirtilmiştir. Durum böyle iken karanlık kümbetle Yeğen ağa camiisi arasındaki sokağı tasavvuf düşünürü Sadreddin Konevi isminin verilmesi bir çelişkidir. Tarihi belgeler, Muhittin Arabi Hazretlerinin üvey oğlu olan Sadettin Konevi Konya’da Öldüğü ve orada mezarının bulunduğunu göstermektedir.

Bu münasebetle söz konusu sokağın isminin  karanlık kümbeti yaptıran Sadettin Türkbey olarak değiştirilmesini (Ervak)  Erzurum Kalkınma Vakfı olarak talep etmekteyiz.

 


Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK)
Adres : Cumhuriyet Caddesi Kızılay İş Merkezi Kat 3 / 2 YAKUTİYE ERZURUM Telefon : (0442) 233 38 20
Tasarım : www.e-erzurum.net